‘Stress is de grootste aanstichter van een disbalans’

Ze had eerst een HR-functie, maar besloot het roer op een gegeven moment helemaal om te gooien. Ze wilde een opleiding gaan doen en zich gaan richten op vitaliteit.

Ze was namelijk al een tijdje bezig met gezonde voeding en met hoe dat precies werkte. Na wat zoeken kwam ze bij het Hamel College terecht en besloot Marie-José Krijgsman om dan ook meteen voor alle drie de opleidingen te gaan. 

De manier waarop het Hamel College haar modules omschreef en heeft opgebouwd, sprak Marie-José meteen aan. Ze besloot hier dan ook in te gaan investeren. Eerst volgde ze de opleiding tot gewichtsconsulente, daarna lifecoach en inmiddels zit ze nu vier weken voor het examen van haar laatste opleiding: Functional Personal Trainer. ‘Ik had me van het begin af aan voorgenomen om alle drie de opleidingen te doen, omdat ik geloof in het totaalpakket. Voeding, beweging en als laatste brain. Het Hamel College noemt het mind, maar ik noem het brain’, lacht Marie-José. ‘Het is bewust zo bij elkaar bedacht. Je weet na de opleiding dan ook echt waar je het over hebt. Je hebt dat stukje achtergrond dat je eerst niet had. Daarnaast zijn het allemaal erkende opleidingen: gewichtsconsulente heeft een erkend diploma, lifecoach heeft een certificatie en de FPT-opleiding die ik nu volg ook. De opleidingen zijn allemaal afzonderlijk van elkaar goed te gebruiken.’

Vorig jaar januari startte Marie-José haar eigen bedrijf. Dit bedrijf draagt de naam Plan-C, omdat C mijn bijnaam is en plan A het plan is waarbij iedereen alles zelf doet, zegt Marie-José. ‘Bij plan A volg je een crashdieet en ga je als een malle sporten, bijvoorbeeld hardlopen. Dat werkt niet. Op een gegeven moment is het tijd voor plan C en ik richt me met mijn bedrijf echt op mensen die zien dat je niet met 1 onderdeel vitaler wordt. Het is niet alleen voeding of alleen hardlopen. Het is een combinatie, maar die maken mensen vaak niet.’ Door middel van coachen, probeert Marie-José dit mensen te laten inzien. Mede door haar opleiding tot lifecoach heeft ze inzicht gekregen in mensen en herkent ze bepaalde dingen. Zo leert ze hoe ze mensen kan helpen. ‘Bij het Hamel College leer je te kijken naar wat eten is en hoe het is bedoeld. Hierbij kun je ook artikelen uit de media gebruiken, want er wordt bijvoorbeeld zat geschreven over suikers. Ik leer mijn mensen daarnaast dat een calorie geen calorie is. Je kunt twee of drie tompouces per dag eten, maar je kunt ook gezond eten. Je hebt dan hetzelfde aantal calorieën, alleen val je van de één af en van de ander niet. Dat inzicht is echt een Hamelvisie. Geen voedingsschema’s of afgepelde calorieën, maar inzien wat je eet en wat het bij je doet’, zegt Marie-José.

Eén van de belangrijkste dingen die Marie-José op het Hamel College heeft geleerd, is dat stress een enorme rol speelt in ons leven en dat dit eigenlijk de grootste oorzaak is van een disbalans bij mensen. Door stress een naam te geven en dat te behandelen, leren mensen zich weer opnieuw ontspannen, zegt zij. ‘Het maakt niet uit welke soort stress: dit kan werkstress zijn, maar sporten is ook stress. Deze stress is de grootste aanstichter van het feit dat mensen uit balans raken en vergeten te ontspannen. Sommige mensen zijn heel gestrest en leggen zichzelf veel op. Ze moeten van alles van zichzelf, waardoor de stress alleen maar verhoogd wordt. Ontspanning is niet slecht, maar gewoon broodnodig om tot een goede balans te komen. Kijk waar je valkuilen zitten en beweeg functioneel. Wandelen en fietsen, daar daalt het stressniveau van. Gewoon rustig bewegen, zodat je beter kunt ontspannen. Ik zie het in de mensen die ik nu begeleid. Het is vaak een patroon van een werkende ouder met kinderen en heel veel moeten, moeten, moeten. Daar zit de disbalans, en de één wordt er dik van, terwijl de ander een burn-out krijgt.’

 

Marie-José kan de verschillende factoren die meespelen bij een gezonde leefstijl niet meer los zien. Voeding, coaching en het brein: je kunt het bijna niet lostrekken, zegt ze. Toch valt of staat een hoop met je voeding. ‘Een gezond voedingspatroon is een evenwichtig patroon waarbij je niet overdreven honger hoeft te hebben, maar waarbij je gevoed wordt en niet alleen vult. Voldoende mineralen en vitaminen binnenkrijgen en daarbij het liefst onbewerkt eten. Niet gaan voor iets dat eruitziet als eten; voorverpakte dingen bijvoorbeeld. Pak gewoon eten dat als eten bedoeld is, zoals tomaten, bananen, appeltjes, groente, vlees, scharrelvlees en vis.’ 


Comments (0)

No comments found!

Write new comment

Maak als coach een vliegende start

Wist je dat door ons opgeleide (vitaal)coaches regelmatig worden ingezet voor onze bedrijfstrainingen? Wij bemiddelen en faciliteren. Zo brengen wij onze Hamel visie optimaal over én maak jij als coach kans op een vliegende start.

Register

Ben je op zoek naar een consulent of (vitaal)coach in jouw regio? In ons register staan alle door het Hamel College opgeleide coaches en consulenten geregistreerd.

Hamel VitaalShop

In de Hamel VitaalShop vind je producten die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Deze producten sluiten nauw aan bij onze opleidingen. De VitaalShop is daarom een handig hulpmiddel voor onze cursisten. Natuurlijk zijn ook niet-cursisten van harte welkom in de VitaalShop.