Hoe gevaarlijk zijn geraffineerde suikers nu eigenlijk echt?

Glucose, sucrose, glucose-stroop, dadelstroop, oerzoet, rietsuiker, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Je kunt je bijna niet voorstellen hoeveel verschillende soorten benamingen voor suiker er bestaan. Vaak krijg je geraffineerde, ofwel kunstmatige suikers, hierdoor nog ongemerkt binnen ook. Daarnaast werkt het verslavend, en niet zo’n beetje ook. Kunstmatige suikers zijn om precies te zijn acht keer verslavender dan cocaïne en heroïne.

Je wordt er tegenwoordig mee doodgegooid: blogs over suiker, boeken over suiker, krantenartikelen over de gevolgen van suiker, et cetera. Er komt zoveel boven tafel dat je eigenlijk niet meer weet wat je moet geloven. Is suiker nu daadwerkelijk zo slecht? Terwijl ik dit schrijf, popt er in mijn hoofd een schreeuwerige ‘JA’ op, omdat ik zelf genoeg ervaring had en heb met de gevolgen van kunstmatige suikers. En niet alleen ik. Bij steeds meer mensen ontstaan er vage, nietszeggende lichamelijke klachten. Waar het vandaan komt? Ze hebben geen idee. In veel gevallen kan een arts niet eens zeggen wat de oorzaak is of hoe het opgelost kan worden. Vorig jaar sprak ik met een medisch specialist: Richard Verheesen, werkzaam in het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven. Hij maakt zich ernstig zorgen om de maatschappij en hun gezondheid vanwege alle klachten die hij tegenkomt in het ziekenhuis. Volgens hem hebben we suiker nooit nodig gehad, heeft het geen toegevoegde waarde en past het niet bij het lichaam. Hij zei toen dat er eigenlijk nooit goed onderzoek is gedaan naar suiker en naar de schade die het op lange termijn zou kunnen veroorzaken. En dat suiker wel degelijk schade veroorzaakt, komt de laatste tijd steeds meer bovendrijven. Neem bijvoorbeeld het drankje Redbull. Veel minder onschuldig dan dat het in eerste instantie leek. Toch is het al jaren op de markt en heeft er nooit iemand aan gedacht dat het misschien weleens heel slecht zou kunnen zijn. Ik vraag me af, zoals Verheesen ook zei: Waarom zijn er wel maatregelen op het gebied van alcohol en tabak, maar niet voor suiker? En waarom worden medicijnen voordat ze op de markt komen getest op effecten, maar is dat nooit gebeurd met suiker?

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een advies liggen van 25 gram suiker per dag. Eén glas cola zit daar al overheen: iets dat aangeeft dat de meeste mensen per dag veel, maar dan ook veel teveel suiker binnenkrijgen. Dit heeft een grote impact op obesitas en hart- en vaatziekten, veroorzaakt vermoeidheidsklachten, hoofdpijn, candida, acne, lusteloosheid, verhoogt het risico op kanker, zorgt voor gewrichtsklachten, concentratieklachten, en ga zo maar door. We merken niet eens dat we het massaal zoveel binnenkrijgen, en dat is vooral te wijten aan de voedingsindustrie, zo schrijft journalist Michael Moss in 2013 in zijn boek ‘Salt, sugar, fat: how the food giants hooked us’. De voedselindustrie maakt ons verslaafd en daardoor neigen we telkens naar meer. Suiker is goedkoop en je hersenen zijn er gek op. Logisch, want je krijgt het al van kinds af aan binnen. Volgens Moss doet de voedselproducent er alles aan om producten onweerstaanbaar te maken, en dat lijkt te lukken. Het perfecte suikergehalte, daar draait het voor hen om. Dit zorgt er bij ons, consumenten, voor dat ons lichaam niet meer zegt dat we vol zitten. Een handige tactiek voor de voedselindustrie, maar ronduit slecht voor ons.  

Hoe suiker nu eigenlijk precies werkt? Heel simpel. Van suiker stijgt onze bloedsuikerspiegel. Het lichaam brengt dit snel naar beneden, waardoor je honger krijgt en je weer opnieuw suiker gaat eten. Het vult een soort tijdelijk gat en geeft een kick, maar daarna krijg je juist een enorme dip. Het lichaam heeft van zichzelf geen suikerbehoefte, maar wij vertalen de behoefte aan energie naar suiker. Dat je suiker nodig hebt om energie te krijgen, is dan ook echt onzin. Dat wij de behoefte aan energie naar suiker vertalen, komt doordat het lichaam de cellen het makkelijkst kan voorzien van voedingssuikers. Daarbij gaat de vertering van suiker heel snel en is de energie dus ook weer sneller beschikbaar. Het is als een drug: we willen steeds meer en zijn verslaafd als we de hele dag zin hebben in zoet of bezig zijn met wat we nog meer zouden kunnen eten. Als we het eten, geeft het ons een rustig gevoel. Net als drugs. Van drugs heb je alleen steeds meer nodig om hetzelfde gevoel te krijgen, maar is dat bij suiker anders? Nee, eigenlijk precies hetzelfde. We hunkeren steeds naar meer, maar wat wil je ook als het in maar liefst 80% van onze voeding verwerkt zit? Het is, als je het mij vraagt, tijd voor verandering. 


Comments (0)

No comments found!

Write new comment

Maak als coach een vliegende start

Wist je dat door ons opgeleide (vitaal)coaches regelmatig worden ingezet voor onze bedrijfstrainingen? Wij bemiddelen en faciliteren. Zo brengen wij onze Hamel visie optimaal over én maak jij als coach kans op een vliegende start.

Register

Ben je op zoek naar een consulent of (vitaal)coach in jouw regio? In ons register staan alle door het Hamel College opgeleide coaches en consulenten geregistreerd.

Hamel VitaalShop

In de Hamel VitaalShop vind je producten die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Deze producten sluiten nauw aan bij onze opleidingen. De VitaalShop is daarom een handig hulpmiddel voor onze cursisten. Natuurlijk zijn ook niet-cursisten van harte welkom in de VitaalShop.