Feiten en fabels over natuurlijke suikers

Voeding is iets dat Aniek Hurks (25) altijd al geïnteresseerd heeft. Vooral wat gezonde voeding nu eigenlijk precies met je doet.

Ze volgde daarom de opleiding gewichtsconsulente en rondde deze met succes af. Verstand van voeding heeft ze, en zo ook van het onderwerp natuurlijke suikers. In dit artikel vertelt ze over feiten en fabels van natuurlijke suikers.

Natuurlijke suikers zitten in fruit, gedroogd fruit en groenten. In natuurlijke suikers zitten goede voedingsstoffen, waardoor je lijf er wat aan heeft en het dus erg gezond voor je is. Dit is bij geraffineerde suikers, oftewel kunstmatige suikers, wel anders. Aniek zegt: ,,In geraffineerde suikers zitten geen voedingsstoffen. De meeste producten met geraffineerde suikers zijn bekend: denk hierbij aan koek, snoep en chocolade. De minder bekende producten met deze geraffineerde suikers zijn bijvoorbeeld vleeswaren en kant- en klare pakjes en sausjes. De meeste mensen hebben niet door dat deze laatste producten ook veel van dit soort kunstmatige suikers bevatten.”

Eén van de punten die hierbij meespelen, is het lezen van etiketten. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, namelijk dat je moet kijken naar de voedingswaarde-informatie, kun je beter kijken naar de ingrediëntenlijst, zo zegt Aniek. ,,Als je kijkt naar de ingrediënten, staat het product dat het meest gebruikt is altijd vooraan. Hieraan kun je ook aflezen of er veel E-nummers in het product zitten. Hoe meer ingrediënten, des te meer ‘troep’ er in het product zit. Ook alle termen die je niet kent, zijn meestal niet erg gezond. Suiker heeft bijvoorbeeld een hoop schuilnamen. Dat maakt het voor de consument lastig om het te herkennen als suiker en om de geraffineerde suikers te onderscheiden van de natuurlijke suikers.” Aniek noemt een aantal voorbeelden van de schuilnamen van kunstmatige suikers. De meeste namen klinken je hoogstwaarschijnlijk niet erg bekend in de oren. ,,Basterdsuiker, dextrose, druivensuiker, fructose(-stroop), geleisuiker, glucose(-stroop), glucose-fructosestroop, invertsuiker, kandij(-suiker), kristalsuiker, maltodextrine, melasse(-stroop), rietsuiker, sacharose, sucrose, vanillesuiker… Allemaal schuilnamen van kunstmatige suikers.”

Hoewel er vaker op internet gespeculeerd wordt dat je bepaalde fruitsoorten beter niet (teveel) kunt eten, mijdt Aniek geen enkele fruitsoort. Natuurlijk bevat fruit altijd natuurlijke suikers, maar alle fruitsoorten zijn gezond. Wel is alles waar TE voor staat uiteraard niet gezond, zegt zij. ,,In gedroogd fruit zitten erg veel suikers. Mijn advies is dus om daar nooit heel veel van te eten. Eén of twee dadels is bijvoorbeeld prima. Teveel natuurlijke suikers is überhaupt niet goed natuurlijk. Drie stuks fruit per dag is genoeg! Kijk gewoon naar welk fruit er is in welk seizoen. In het fruit dat dan geteeld wordt en niet van ver hoeft te komen, zitten de meeste vitamines.” Fruit kun je natuurlijk ook drinken in de vorm van vruchtensappen. Deze sappen zitten, net als gewoon fruit, boordevol vitamines. In één glas sinaasappelsap zitten al snel 3 of 4 sinaasappels, maar Aniek is van mening dat je fruit beter kunt eten dan drinken. ,,Van het eten van 4 sinaasappels zit je al snel vol en als je de hele vrucht eet worden de suikers niet zo snel opgenomen. Een glas sla je zo achterover en daarnaast zitten er op die manier ook geen vezels meer in. Hierdoor ben je niet verzadigd. Doordat je erop kauwt activeer je je spijsverteringenzymen.”

Natuurlijk bestaan er altijd fabels op het gebied van natuurlijke voeding. De grootste fabel is volgens Aniek toch wel dat iedereen denkt dat de superfoods van ver komen. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. ,,Bij superfoods denken we al snel aan bijvoorbeeld chiazaad of maca poeder, oftewel verre landen. Naar mijn idee hebben we helemaal geen producten uit verre landen nodig. Kijk om je heen, kijk eens binnen Nederland. Spruitjes, broccoli, boerenkool, asperges… Ons land heeft zelf heel veel mooie superfoods”, zegt Aniek. 


Comments (0)

No comments found!

Write new comment

Maak als coach een vliegende start

Wist je dat door ons opgeleide (vitaal)coaches regelmatig worden ingezet voor onze bedrijfstrainingen? Wij bemiddelen en faciliteren. Zo brengen wij onze Hamel visie optimaal over én maak jij als coach kans op een vliegende start.

Register

Ben je op zoek naar een consulent of (vitaal)coach in jouw regio? In ons register staan alle door het Hamel College opgeleide coaches en consulenten geregistreerd.

Hamel VitaalShop

In de Hamel VitaalShop vind je producten die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Deze producten sluiten nauw aan bij onze opleidingen. De VitaalShop is daarom een handig hulpmiddel voor onze cursisten. Natuurlijk zijn ook niet-cursisten van harte welkom in de VitaalShop.