De waarheid over probiotica

Via haar opleiding gewichtsconsulente aan het Hamel College en haar opleiding tot orthomoleculair therapeut is ze veel te weten gekomen over pre- en probiotica. Inmiddels heeft Ischa Gijzel haar eigen voedingspraktijk, namelijk Raak met Smaak.

Sinds enkele maanden werkt ze binnen KPNI Instituut Nederland met Christine Veugelers. Samen houden ze zich bezig met de gezondheid tot op celniveau van hun cliënten, en moeten hier soms ook probiotica voor inzetten. Maar wat is probiotica nu eigenlijk?

 

Hoewel er steeds meer mensen bekend zijn met het fenomeen, weten nog steeds weinig mensen wat van probiotica af. Ischa heeft er inmiddels heel wat kennis over vergaard. ‘De gezondheid van het maagdarmkanaal hangt onder andere af van een evenwichtige darmflora. Dat wil zeggen dat er een balans bestaat tussen de goede bacteriën en de mogelijk schadelijke bacteriën. Hierbij ontwikkelen de goede bacteriën zich en worden de schadelijke bacteriën in toom gehouden. Helaas beschikt niet iedereen over een evenwichtige darmflora. Sommige kinderen krijgen hier al op jonge leeftijd mee te maken; dit uit zich bijvoorbeeld in gasvorming, obstipatie, diarree of kramp. De oorzaak kan liggen bij voeding, stress, leefstijl, ziekte, antibioticagebruik of een combinatie van deze factoren.

Wat veel mensen niet weten, is dat antibiotica bij de meerderheid van de mensen niet zo’n fijn effect heeft op het lichaam, en dan met name de darmflora. Antibiotica valt namelijk niet alleen de ziekmakende bacteriën aan in het lichaam, wat natuurlijk goed is, maar de gezonde darmflora wordt hierdoor ook aangetast. De darmflora kan op deze manier uit balans raken. Ischa: ‘Het is verstandig om na een antibioticakuur een probioticum in te zetten. De juiste probiotica ondersteunt de darmflora door bij te dragen aan een verschuiving in het milieu van de darmen. De darmflora verbetert, doordat overgroei van ziekmakende bacteriën wordt tegengegaan. Ik werk zelf altijd met probiotica van Bonusan. Deze probiotica maakt korteketenvetzuren, bacteriocinen (eiwitten die als antibacteriële stoffen werken tegen andere bacteriën) en aanverwante stoffen aan. Deze worden als voeding in het lichaam opgenomen. Probiotica gaat ook darmontstekingen tegen en versterkt het afweersysteem. Daarnaast wordt de vorming van reactieve zuurstofdeeltjes geremd en wordt fagocytose gestimuleerd. Dit laatste is het proces waarbij binnengedrongen schadelijke deeltjes worden vernietigd. Verder werkt het tegen schimmels, virussen en gisten.’

In principe kan iedereen die een verstoorde of zieke darmflora heeft, probiotica gebruiken. Wel is het goed om het gebruik van probiotica altijd in overleg te doen met iemand die er verstand van heeft, zoals een orthomoleculair therapeut, zegt Ischa. Dit, omdat verhoogd, doorlaatbare lichaamsbarrières (‘gaten’ in de overgang van buiten naar binnen in het lichaam, zoals de darm-bloed barrière, de huid of de longen) eerst gerepareerd moeten worden. ‘Als deze barrières niet eerst gerepareerd worden, kan de probiotica rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomen. In dat geval kan het lichaam een immuunreactie geven. Het is daarnaast van belang dat je kijkt naar de kwaliteit, want deze kan nogal verschillen. De betere merken kun je meestal online of in een natuurwinkel kopen’, aldus Ischa.  


Comments (0)

No comments found!

Write new comment

Maak als coach een vliegende start

Wist je dat door ons opgeleide (vitaal)coaches regelmatig worden ingezet voor onze bedrijfstrainingen? Wij bemiddelen en faciliteren. Zo brengen wij onze Hamel visie optimaal over én maak jij als coach kans op een vliegende start.

Register

Ben je op zoek naar een consulent of (vitaal)coach in jouw regio? In ons register staan alle door het Hamel College opgeleide coaches en consulenten geregistreerd.

Hamel VitaalShop

In de Hamel VitaalShop vind je producten die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Deze producten sluiten nauw aan bij onze opleidingen. De VitaalShop is daarom een handig hulpmiddel voor onze cursisten. Natuurlijk zijn ook niet-cursisten van harte welkom in de VitaalShop.