De opleiding Functional Personal Trainer

‘De docenten hebben heel veel kennis, en dat maakt de opleiding bijzonder’

Nieuwsgierig geworden naar Mark? Kijk dan naar dit filmpje van hem tijdens de Lowlands Throwdown 2015

Mark Dauwerse had al diverse opleidingen en cursussen gedaan, maar dat was voor hem nog niet genoeg. Hij wilde zijn theoretische kennis uitbreiden, want in de praktijk was hij al redelijk ervaren. Sinds september doet hij daarom de opleiding Functional Personal Trainer bij het Hamel College. Dit bevalt hem uitstekend. ‘Ik was altijd benieuwd naar de functie van bepaalde trainingen en wat het doel is achter bepaalde oefeningen. De docenten van het Hamel College leggen dat alles heel goed uit’, zegt Mark.

Laura van Horik

Van het Hamel College had Mark nog nooit gehoord, totdat zijn moeder ermee kwam. Zij deed daar namelijk een opleiding op het gebied van voeding. Aangezien Mark op dat moment al langere tijd op zoek was naar een opleiding die voldeed aan zijn eisen, besloot hij te gaan voor de opleiding Functional Personal Trainer aan het Hamel College. In september is hij begonnen, en in juni doet hij als het goed is examen. Tot nu toe heeft hij al een hoop geleerd. ‘Ik ben vooral wijzer geworden op het gebied van anatomie en fysiologie. Hoe het menselijk lichaam in elkaar zit, de spiergroepen, de functies ervan, blessureleer en hoe je daarmee om moet gaan, enzovoort. Ik wist van een aantal dingen vrij weinig af, dus dat wat ik leer is echt van toegevoegde waarde. Ik wil voornamelijk echt weten wat de functie van een training is. Als iemand bijvoorbeeld veel hardloopt, waar ga je dan specifiek op trainen en welke oefeningen ga je doen?’, zegt Mark.

Om de week op donderdag is er een schooldag op het Hamel College in Gorinchem. Van 9:30-13:00 uur is de klas van bijna 20 mensen met theorie bezig, waarna ze in de middag naar Crossfit Asperen gaan om zich bezig te houden met praktijklessen.  Bij Crossfit geeft Mark al 2,5 jaar les. Daarvoor gaf hij schaatsles en mountainbiketrainingen, dus hij kan wel zeggen dat hij in de praktijk aardig wat ervaring heeft. ‘Ik zocht die extra aanvulling op wat ik al deed. Het gaat me nu puur om de theorie. Hier besteed ik minimaal een volle dag in de week aan. Natuurlijk krijg je in de les al theorie, maar thuis moet ik ook wel blokken. Tussendoor ben je ook bezig met bijvoorbeeld het maken van een cliëntencasus. Je moet iemand training geven en hiervoor schema’s en doelstellingen maken en bijhouden. Dit lever je uiteindelijk ook in voor je examen’, vertelt Mark.

De docenten hebben veel kennis, en dat maakt de opleiding, volgens Mark, bijzonder. ‘Alles wordt uitgelegd en wetenschappelijk onderbouwd. Dat motiveert gewoon. Soms denk je het zelf heel eigenwijs beter te weten, maar dan kunnen zij je toch net die andere kant laten zien. Zo van: probeer dit en dit eens, waarop ik me dan bedenk dat ik dat inderdaad weleens zou kunnen proberen. Door de ervaring die ze hebben, neem je het aan. Tussendoor kun je ze daarnaast altijd een mail sturen. Als je er thuis niet uitkomt, krijg je alsnog hulp van ze.’

Vooral voor mensen die beginnen met een trainersopleiding is dit een aanrader, zegt Mark. Van het begin af aan worden theorie en praktijk je goed bijgebracht. Voor een specialisatie is naar Marks nog wel wat meer nodig, maar feit blijft dat je met deze opleiding een goede basis meekrijgt. ‘Ik vind persoonlijk dat je wel een beetje sportief moet zijn als je aan zo’n opleiding begint, maar in principe kan iedereen het doen. Lekker trainen, leren en daarna of daarnaast zelf lesgeven en ervaring opdoen.’ Mark wil hierna in ieder geval weer verder met een andere opleiding. ‘Mijn volgende opleiding wordt iets met het losmaken van spieren. Ik zou het fijn vinden als ik mensen die een blessure hebben, direct zou kunnen helpen.’


Comments (0)

No comments found!

Write new comment

Maak als coach een vliegende start

Wist je dat door ons opgeleide (vitaal)coaches regelmatig worden ingezet voor onze bedrijfstrainingen? Wij bemiddelen en faciliteren. Zo brengen wij onze Hamel visie optimaal over én maak jij als coach kans op een vliegende start.

Register

Ben je op zoek naar een consulent of (vitaal)coach in jouw regio? In ons register staan alle door het Hamel College opgeleide coaches en consulenten geregistreerd.

Hamel VitaalShop

In de Hamel VitaalShop vind je producten die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Deze producten sluiten nauw aan bij onze opleidingen. De VitaalShop is daarom een handig hulpmiddel voor onze cursisten. Natuurlijk zijn ook niet-cursisten van harte welkom in de VitaalShop.